Przyrząd do atrakcyjnego krojenia warzyw

Nożyk do warzyw

Zastosowanie.

Przyrząd służy do krojenia ogórków, marchewki, rzodkiewki. buraczków, w celu przyozdobienia nimi wszelkich dań i potraw. Nowym, a zarazem zaskakującym będzie kształt frytki. którą uzyska się z jednego pokrojonego ziemniaka. Atrakcyjność form tych warzyw z pewnością zadecyduje o sukcesie kulinarnym każdej gospodyni.

Przykłady pokrojonych warzyw

Uwagi.

Podczas obracania nożykiem należy zawsze utrzymywać go pionowa w stosunku do prowadzącego bolca. Ziemniaki na frytki należy tak okroić, aby miały one jednakową średnicę na całej długości. Aby pokrojony ziemniak nie kurczył się podczas smażenia, należy ostatnie jego warstwy zahaczyć od wewnątrz pałąkiem tak, aby jednocześnie go lekko naciągnąć.

Postać okrągłą pokrojonych warzyw (również ziemniaka na frytkę) uzyskujemy poprzez zwinięcie i zahaczenie o siebie ostatnich warstw. Marchew i buraczki należy przez około pięć minut gotować, aby straciły swoją kruchość uniemożliwiającą zwijanie z nich małych okrągłych form ozdobnych.

Sposób użycia.

Aby przygotować przyrząd do krojenia należy:Sposób zahaczania pałąka.

  • włożyć bolec w korkociąg od strony ostrza nożyka,
  • przebić bolec przez środek przygotowanego warzywa o koniec korkociągu wstępnie o niego zahaczyć,
  • włożyć wyprostowany polec w uchwyt nożyka i obracać nim wokół osi bolca,
  • krojony produkt trzymać nieruchomo,
  • przy krojeniu końcowej jego części nożyk trzymamy nieruchomo a obracamy krojonym warzywem,
  • po skrojeniu wyciągamy bolec i delikatnie rozdzielamy poszczególne warstwy od siebie,
  • używać pałąka jako uchwyt przy smażeniu podłużnej frytki.

Sposób zahaczania pałąka:

Pałąk do przyrządu do cięcia warzyw