Robot kuchenny Predom Zelmer typ 165 i typ 965
Robot kuchenny Predom Zelmer typ 165 i typ 965
Mały robot kuchenny został zaprojektowany i wykonany w Zakładach „Predom-Zelmer” w Rzeszowie z myślą o usprawnieniu pracy podczas przygotowywania posiłków. Urządzenie wydatnie zmniejsza wysiłek osoby obsługującej oraz skraca czas przyrządzania różnorodnych potraw przy jednoczesnym polepszeniu ich jakości.
Obsługa robota jest łatwa i prosta pod warunkiem przestrzeganie niniejszej instrukcji. Wszystkie elementy wyposażenia wykonane są z materiałów najwyższej jakości, które nie powodują zmiany smaku i zapachu przygotowywanych potraw.
Podstawowe parametry techniczne
-
Zasilanie prądem zmiennym z sieci:
-
o napięciu: 220 V
-
o częstotliwości: 50 Hz
-
-
Zabezpieczenie sieci: maks. 6 A
-
Stopień ochrony: II klasa
-
Dopuszczalny czas nieprzerwanej pracy silnika: 10 minut
Robot kuchenny wykonany jest w II klasie izolacji i nie wymaga uziemienia.
Robot kuchenny napędzany jest silnikiem o trzech prędkościach obrotowych. Silnik umieszczony jest w elastycznej obudowie ze sztucznego tworzywa.
Głównymi elementami urządzenia napędowego są:
-
dwa gniazda chwytaczy przeznaczone do umieszczenia w nich końcówek ubijających i wyrabiających ciasto (rys. 4, poz. a),
-
gniazdo do osadzenia nasadki miksującej (rys. 4, poz. b),
-
wyłącznik z przyłącznikiem prędkości obrotowych (rys. 4, poz. c),
-
przycisk wypychacza elementów roboczych (rys. 4, poz. d),
Wyposażenie robota (rys. 1)
-
Końcówki ubijające: 2 szt.
-
Końcówki wyrabiające ciasto (hakowe): 2 szt.
-
Końcówka miksująca: 1 szt.
-
Tarcza przecierająca: 1 szt.
Zastosowanie poszczególnych elementów wyposażenia
-
Końcówki ubijające służą do ubijania białek, śmietany, ucierania żółtek z cukrem. sporządzania kremów, ciast na omlety i naleśniki,
-
Końcówki hakowe służą do wyrabiania ciast, takich jak np. ciasta ucierane, drożdżowe, serniki, pierniki. Maksymalna ilość wyrabianego ciasta - 2 kg.
-
Końcówka miksująca służy do mieszania napojów, rozdrabniania miękkich owoców i warzyw (np. maliny, truskawki, pomidory) surowych í gotowanych lub duszonych, jak np. szpinak, marchew, pomidory oraz do sporządzania majonezów z całych jaj. Jest również bardzo przydatna przy sporządzaniu przecieranych zup dla małych dzieci.
-
Tarcza przecierająca służy do przecierania przez sito surowych, miękkich owoców, (np. truskawek, malin), oraz gotowanych lub duszonych warzyw i owoców, takich jak np. marchew, pomidory, jabłka.
Robot wraz z wyposażeniem umieszcza się w kasecie przymocowane] do ściany lub stawianej na blacie stołu. Element napędowy wsuwa się pieniędzy dwie półkuliste ścianki. Otwory przeznaczone są do wkładania końcówek ubijających i hakowych, zaś końcówkę miksującą wkręca się przez otwór w kasecie, w przeznaczone dla niej nagwintowane gniazdo urządzenia napędowego. Na zamontowaną końcówkę miksującą należy nałożyć kubek, uciskając palcami jego boczne ścianki.
Poszczególne czynności demontażu i montażu kasety pokazano na rys. 6, 7, 8, 9.
0 △|▽
- 1 (current)
- 2
- 3
- Następna strona