Robot kuchenny Predom Zelmer typ 165 i typ 965

Robot kuchenny Predom Zelmer typ 165 i typ 965

Mały robot kuchenny został zaprojektowany i wykonany w Zakładach „Predom-Zelmer” w Rzeszowie z myślą o usprawnieniu pracy podczas przygotowywania posiłków. Urządzenie wydatnie zmniejsza wysiłek osoby obsługującej oraz skraca czas przyrządzania różnorodnych potraw przy jednoczesnym polepszeniu ich jakości.

Obsługa robota jest łatwa i prosta pod warunkiem przestrzeganie niniejszej instrukcji. Wszystkie elementy wyposażenia wykonane są z materiałów najwyższej jakości, które nie powodują zmiany smaku i zapachu przygotowywanych potraw.

Podstawowe parametry techniczne

  • Zasilanie prądem zmiennym z sieci:

    • o napięciu: 220 V

    • o częstotliwości: 50 Hz

  • Zabezpieczenie sieci: maks. 6 A

  • Stopień ochrony: II klasa

  • Dopuszczalny czas nieprzerwanej pracy silnika: 10 minut

Robot kuchenny wykonany jest w II klasie izolacji i nie wymaga uziemienia.

Robot kuchenny napędzany jest silnikiem o trzech prędkościach obrotowych. Silnik umieszczony jest w elastycznej obudowie ze sztucznego tworzywa.

Głównymi elementami urządzenia napędowego są:

  • dwa gniazda chwytaczy przeznaczone do umieszczenia w nich końcówek ubijających i wyrabiających ciasto (rys. 4, poz. a),

  • gniazdo do osadzenia nasadki miksującej (rys. 4, poz. b),

  • wyłącznik z przyłącznikiem prędkości obrotowych (rys. 4, poz. c),

  • przycisk wypychacza elementów roboczych (rys. 4, poz. d),

Wyposażenie robota (rys. 1)

  1. Końcówki ubijające: 2 szt.

  2. Końcówki wyrabiające ciasto (hakowe): 2 szt.

  3. Końcówka miksująca: 1 szt.

  4. Tarcza przecierająca: 1 szt.

Wyposażenie robota kuchennego

Zastosowanie poszczególnych elementów wyposażenia

  1. Końcówki ubijające służą do ubijania białek, śmietany, ucierania żółtek z cukrem. sporządzania kremów, ciast na omlety i naleśniki,

  2. Końcówki hakowe służą do wyrabiania ciast, takich jak np. ciasta ucierane, drożdżowe, serniki, pierniki. Maksymalna ilość wyrabianego ciasta - 2 kg.

  3. Końcówka miksująca służy do mieszania napojów, rozdrabniania miękkich owoców i warzyw (np. maliny, truskawki, pomidory) surowych í gotowanych lub duszonych, jak np. szpinak, marchew, pomidory oraz do sporządzania majonezów z całych jaj. Jest również bardzo przydatna przy sporządzaniu przecieranych zup dla małych dzieci.

  4. Tarcza przecierająca służy do przecierania przez sito surowych, miękkich owoców, (np. truskawek, malin), oraz gotowanych lub duszonych warzyw i owoców, takich jak np. marchew, pomidory, jabłka.

Robot wraz z wyposażeniem umieszcza się w kasecie przymocowane] do ściany lub stawianej na blacie stołu. Element napędowy wsuwa się pieniędzy dwie półkuliste ścianki. Otwory przeznaczone są do wkładania końcówek ubijających i hakowych, zaś końcówkę miksującą wkręca się przez otwór w kasecie, w przeznaczone dla niej nagwintowane gniazdo urządzenia napędowego. Na zamontowaną końcówkę miksującą należy nałożyć kubek, uciskając palcami jego boczne ścianki.

Poszczególne czynności demontażu i montażu kasety pokazano na rys. 6, 7, 8, 9.

Procedura demontażu robota kuchennego